Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Пътищата пред икономиката на Пуерто Рико

Владимир Сиркаров в Investbook, 03.10.2016

Владимир Сиркаров, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Владимир Сиркаров, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пуерто Рико изпитва доста сериозни проблеми, свързани с дълговата криза и на ниво публични финанси, и на ниво корпоративен дълг. Това каза пазарният анализатор Владимир Сиркаров в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. ​

"В петък бе назначен нов гуверньор на борда, който се грижи за преструктурирането на тези дългове и има изключително важна функция и отговорности, свързани и с подписаното ново законодателство от президента Обама относно контрола и регулирането на системите във финансовата сфера в Пуерто Рико".

Обама подписва този тип законодателни промени, защото страната е зависима от САЩ, припомни Вучев. „Страната по свое желание се присъедини към САЩ, но в голяма степен запази статута си на самоуправление“, допълни Сиркаров.

„В този борд новият председател Жоза Карион III бе назначен в петък. Бордът се състои от 7 души, като четирима са от Републиканската партия, трима – от демократите, а един няма право на вот, за да не зависят решенията от един глас“.

Още през юли месец имаше пропускане на плащания, което показваше, че без подкрепата на САЩ няма как да се избегне фалитът на държавата, каза Сиркаров. "Новият гуверньор има две седмици да представи план за преструктуриране".

По думите на анализатора назначението на новия управител е един позитивен сигнал. "Не се очакваха протести, защото гуверньорът е пуерториканец, но те се случиха. В Пуерто Рико има настроения, че тази ситуация е привнесена отвън и опитът за преструктуриране ще затормози социалните плащания и ще се стигне до сериозни социални сътресения. Да, ситуацията е много неприятна и тепърва ще има съкращаване на някои от програмите. Но ножът е опрял до кокала и мърдане няма".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Investbook