Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Правителството измества частния сектор на кредитния пазар у нас

Финансистът Борис Петров в Investbook, 03.05.2016

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Правителството твърдо измества частния сектор на кредитния пазар у нас. Тази тенденция ще има дългосрочно влияние върху икономическия растеж, който в момента е фокусиран върху усвояването на европейски фондове. Нашият частен сектор трябва да намери своето място и да усвои натрупания в банковата система ресурс. Банковият кредит е ключов за икономическия растеж на страната, защото голяма част от фирмите нямат алтернативни източници на финансиране, особено малките и средни предприятия. Това заяви финансистът Борис Петров в предаването Investbook по Bloomberg TV Bulgaria.

Във връзка с изключително високия ръст на експозициите на банките към правителството от края на 2012 той обясни, че голяма част от средствата се насочват към непродуктивни дейности – финансиране на правителственото потребление и на дефицитите, свързани с Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Според финансиста лихвите по депозитите вече приближават дъното, а при кредитите тенденцията е сходна. Предвид ниските лихви Петров каза, че е логично да се насочим към алтернативни инструменти, включително държането на пари в брой. "През последните 2 години те растат с двуцифрен темп, което многократно надхвърля депозитите на домакинствата.", допълни той. 

Вижте целия разговор тук:

 

 

Последни новини
Още от Investbook