Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

България е източник и транзитна страна за нелегални тютюневи изделия

Шейн Макгуил, старши анализатор в Euromonitor International, в Investbook, 29.03.2016

Шейн Макгуил, старши анализатор Euromonitor International. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Шейн Макгуил, старши анализатор Euromonitor International. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България, освен транзитна страна, е и източник на нелегални тютюневи изделия, като част от продуктите отиват в ЕС. Проникването на контрабандни продукти на тютюневия пазар у нас остава по-ниско, отколкото в Гърция. Там сега то е 20% и можем да очакваме да достигне 25% до 2020. Сред причините е, че страната беше силно ударена от финансовата криза. Това коментира Шейн Макгуил, старши анализатор в Euromonitor International, в ефира на Investbook по Bloomberg TV Bulgaria. 

Той заяви, че според данните на Euromonitor International, черният пазар на цигари е нараснал с 10% спрямо законния такъв след кризата от 2008-2009. По думите на експерта данъчното облагане е ключов фактор за нивото на контрабандна търговия в ЕС. 

Има много скъпи пазари в Западна Европа като Великобритания и Франция, което насочва потребителите към контрабандата. Освен това на източните граници на ЕС някои от новоприсъединените членове увеличиха акциза върху тютюна много бързо, за да могат да достигнат изисквания минимум. Това също стана причина за нелегалната търговия.

Макгуил коментира още влиянието на бежанската вълна върху тютюневата индустрия в Европа. По думите му от една страна се очаква засилващият се поток да търси по-евтини и достъпни продукти, но от друга, част от това население няма да може да си позволи да купува от легалния пазар, така че вероятно ще се усили търсенето на контрабандни продукти. Експертът изрази очакванията си през 2016 приходите за тютюневата индустрия да нараснат, като каза, че в момента има добри резултати относно обема продадени цигари. 

Целия разговор може да видите във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook