Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Н. Янков: Очакваме паритет между еврото и долара в рамките на годината

Никола Янков, председател на СД на Експат Капитал, Investbook, 10.03.2016

Никола Янков, председател на СД на Експат Капитал. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Никола Янков, председател на СД на Експат Капитал. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

ЕЦБ направи много повече от това, което очакваше пазарът. Гуверньорът на банковата институция Марио Драги подготвяше пазара от дълго време за мерките, които обяви днес. В дългосрочен план доходността по големите облигационни емисии ще спадне значително. Очакваме да има прехвърляне при изкупуването на суверенен към корпоративен дълг в много голяма степен. Това каза Никола Янков, управляващ партньор и председател на Съвета на директорите на Експат Капитал, в предаването Investbook по Bloomberg TV Bulgaria.

Еврото би трябвало да отслабне спрямо долара с оглед на политиката на централната банка, която в момента е изключително агресивна, посочи още той. Най-вероятно ще станем свидетели на нови послания, които да върнат обратно настроенията на пазарните участници. Влизането в корпоративния сегмент е силен ход, който отваря "кутията на Пандора". 

Единственото, което може да обърне нещата е петролът. Ако се върне на нива от около $50 за барел, мисля, че ще видим значителни ръстове на фондовите пазари. Ударът от ниските лихви ще бъде понесен от банките. Страховете за нова рецесия също се отразяват на техните акции. Те бяха масово разпродадени в първите два месеца от началото на годината точно поради тази причина.

При сегашната политика на ЕЦБ Фед няма нужда да прави нищо. Агресивната политика на ЕЦБ би трябвало да движи еврото. Лихвеният диференциал между САЩ и Европа ще се задълбочи. Доларът ще поскъпва спрямо еврото, но все пак в рамките на тази година можем да видим паритет, каза Янков.

Вижте целия коментар във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook