Index Sport - архив

Всяка делнична вечер от 20:00 до 20:30 часа

Водещи: Александър Костадинов и Цветин Филипов

Рекламите на хазарт напускат британския телевизионен ефир във времето за спортните събития

Цветин Филипов и Александър Костадинов Index Sport, 15.01.2019

Един доброволен отказ от пари е новината, предизвикваща изненада в контекста на устойчиво ориентирания към печалби спортен свят. Представи я водещият на предаването "Index Sport",  Цветин Филипов, Bloomberg TV Bulgaria.

"Отказът от рекламни постъпления се отнася до решението в британският телевизионен ефир да отпадне рекламата на хазартни игри във времето на излъчване на спортни събития. Не само това - британски компании, които се занимават с хазартна дейност, дадоха съгласието си за забрана за излъчване на техни реклами по телевизията в това време", уточни Филипов.

Според направената статистика рекламният блок, който е свързан с внушения за хазарт и залагания по време на Световното първенство в Москва, излъчван във Великобритания,  има продължителност повече от 90 минути.  Организации, които работят срещу хазарта са обявили, че по този начин с рекламите спортът се използва за залаганията, които да се приемат като нещо нормално и в крайна сметка  това да се внуши психологически на аудиторията, а рекламите на хазарт водят до зависимости и дори 430 хил. британци могат да бъдат определени като зависими при залаганията, каза още Филипов.

"Противниците на този бизнес, по думите на водещия твърдят, че излъчваните рекламни блокове на хазартни игри и залагания по време на спортни предавания, крият рискове за създаване на зависимости и у най-уязвимите групи от населението - непълнолетните. Сключеното споразумение между компаниите, занимаващи се с хазарт и рекламиращи в британския ефир е било последвано от оживена дискусия между други фирми с хазартен бизнес", посочи още Филипов.

Ето какво каза по темата в коментара си водещият Александър Костадинов, Bloomberg TV Bulgaria в предаването "Index Sport":

"Всяка една реклама на хазартна игра, когато бъде гледана неколкократно - или повече от 90 пъти по време на Световното първенство по футбол в Русия, води до пристрастеност. Тези 430 хил. британци, които вече се водят зависими от хазарта, биват увеличени като брой няколко пъти". Затова се правят ограничения във времето на излъчване на тези реклами,  то се отлага за след 21 часа, уточни Костадинов.

 

 

 

 

 

 

Последни новини
Още от Index Sport