Русия внася хиляди крави от Европа, за да стане износител на млечни продукти

Графика на деня за 22 октомври

Русия е сред най-големите вносители на мляко в света. Графика: Bloomberg Русия е сред най-големите вносители на мляко в света. Графика: Bloomberg

Президентът на Русия Владимир Путин си е поставил за цел да превърне страната си в износител, вместо във вносител на храни, и да модернизира млечната индустрия, която до голяма степен още разчита на ръчен труд. За да го постигне, той разчита на помощ от Европа, съобщава Bloomberg.

Пет години след наложеното от Кремъл ембарго на вноса на хранителни продукти от Европейския съюз руски компании внасят хиляди крави от породата холщайн, които се отглеждат в образцови ферми, построени от шведски и германски проектанти. Русия в момента е най-големият вносител на живи крави от Европа и най-голямата ѝ млечна компания е германска собственост. Това е част от амбициозен правителствен план, според който страната трябва за осем години да започне задоволява сама нуждите си от мляко и млечни изделия, а за в бъдеще да се превърне и в голям износител на тези продукти за Китай.

През десетте месеца на 2019-та досега Русия е закупила 45 000 хиляди телета за около 100 милиона евро, според данни от митниците на ЕС. За да задоволяват потреблението на вътрешния пазар, руските фермери трябваше да произведат 36.3 милиона тона мляко през 2018 г., с 19% над реално произведените количества. 

 

 

Последни новини
Още от Графика на деня