Доларът следва одобрението за Тръмп

Графика на деня, 6 февруари 2019

Курсът на долара 2017-2019. Графика: Bloomberg Terminal Курсът на долара 2017-2019. Графика: Bloomberg Terminal

Рейтингът на одобрението на президента Тръмп и доларът са с позитивна корелация. Рейтингът на президента обаче пада по-бързо, отколкото долара тази година.

Доларът разшири ръста си време на европейската сесия на 6 февруари 2019. Bloomberg Dollar Index се повиши с 0,2% до най-високо ниво от почти 2 седмици в пети пореден ден на ръст. Въпреки това от началото на годината е 1% по-слаб.

През февруари американската валута поскъпна, след като бе засегната от най-дългото в историята частично затваряне на администрацията на САЩ.

Morgan Stanley и Nomura смятат, че слабостта на долара може да влезе в негативна спирала, ако чуждестранните инвеститори изгубят вяра във възвращаемостта от доларовите активи.

За Mizuho пазарът ще има предвид „обсебеността” на Тръмп от стената на границата, но ефектът може да е позитивен, ако спре да заплашва с ново частично затваряне на правителството, каза Кензо Сузуки, главен стратег чуждестранни валути. Същото се отнася и за коментарите на Тръмп за Китай, след като доларът показа устойчивост спрямо търговските напрежения, съобщава Bloomberg.

Президентът Тръмп каза в речта си за Състоянието на съюза, че работи по нова търговска сделка с президента Си, която трябва да включва и намаляване на „хроничния търговски дефицит” на САЩ.

Последни новини
Още от Графика на деня