Без санкции

Графика на деня, 28 януари 2019

Курсът на Русал в Хонконг спрямо общия индекс на руските акции. Графика: Bloomberg Terminal Курсът на Русал в Хонконг спрямо общия индекс на руските акции. Графика: Bloomberg Terminal

Министерството на финансите на САЩ вдигна санкциите от три руски компании, свързани с Олег Депираска, Русал, En+ и EuroSibEnergo, решение, което се очаква да облекчи пазара на алуминий, съобщи Bloomberg.

Графиката показва листнатата в Хонконг Русал, в бяло спрямо индекса на руските акции, в жълто.

„Компаниите се съгласиха на безпрецедентна прозрачност на операциите си за Министерството на финансите като извършиха пълни и продължаващи одити. Всички санкции срещу Дерипаска остават в сила”, съобщи Офисът за контрол на чужди активи към МФ.

В понеделник акциите на Русал поскъпнаха 6,7% в Хонконг и отбелязаха осми пореден ден на ръст.

Свалянето на санкциите от Русал, вторият най-голям производител на алуминий в света ще намали несигурността на пазара. Алуминият поскъпна през април, когато мерките бяха обявени, но се понижи в последните месеци заради спекулации, че може да бъдат отменени.

Русал е една от най-големите компании, които САЩ е включвал някога в списъка си със санкции. Стойността на производителя на алуминий намаля почти наполовина от 9,2 млрд преди 8 месеца.

Последни новини
Още от Графика на деня