Избегнат ли е рискът от дефлация в Италия

Централната банка на Италия леко завиши прогнозата си за икономическия растеж

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Централната банка на Италия леко завиши прогнозата си за икономическия растеж на страната през тази година, съобщава Bloomberg.

Според очакванията на институцията икономиката на Италия ще се разшири с 1,5% през 2018 г. и ще остане над 1% през 2019 г. През януари очакванията бяха за 1,4% ръст през тази и 1,2% - през следващата година. 

"Положителният кръг на търсенето и предлагането набира скорост: увеличаването на разполагаемия доход на домакинствата и намаляването на свободния капацитет на фирмите означава, че подобряването на перспективите все повече се превръща в по-голямо потребление и инвестиции", коментира управителят на италианската централна банка Игнацио Виско, предаде Investor.bg. 

Според него рискът от дефлация е вече избегнат, но „се оказва трудно да се повишат инфлационните очаквания".

"Нестабилността на обменния курс представлява един от основните рискове пред перспективите за инфлацията като се има предвид и високата чувствителност на валутните пазари към съобщенията на паричните и държавните органи", допълва той.

При сегашното правителство, водено от министър-председателя Паоло Джентилони, възстановяването на икономиката на Италия от най-лошата рецесия от Втората световна война насам набира скорост, а държавният дълг на страната се стабилизира на около 132% от брутния вътрешен продукт – вторият най-голям дълг в рамките на еврозоната след Гърция.

"За да се засили растежът в средносрочен план, трябва да се предприемат допълнителни мерки за структурни реформи, подобряване на обществените услуги и рационализиране и стабилизиране на данъчните закони", казва Виско. 

Последни новини
Още от Графика на деня