България се връща на картата на 50-те най-иновативни икономики в света

САЩ отстъпва от топ 10 за първи път от 6 години насам, сочи тазгодишното издание на Bloomberg Innovation Index

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

България сe връща на картата на 50-те най-иновативни икономики в света за 2018, показва тазгодишното издание на Bloomberg Innovation Index, който оценява иновационния капацитет на икономиките въз основа на седем фактора – разходи за изследвания и разработки, добавена стойност на производството, напредък на производителността, концентрация на високотехнологични публични компании, ефективност на висшето образование, патентна активност и концентация на изследователска дейност.

В миналогодишното издание на класацията страната ни не успя да се класира сред 50-те най-иновативни икономики, а през 2016 се нарежда на 42-ва позиция.

Южна Корея и Швеция запазват лидерските си позиции, оставайки на първо и второ място, а Сингапур се изкачава с три позиции, за да е заеме място в топ 3, показва още индексът на Bloomberg. В същото време САЩ отпада от първите 10 най-иновативни икономики в света за първи път от 6 години или откакто започва изготвянето на индикатора. 

Отстъпването на САЩ в класацията до 11-мо място се отдава главно на влошаване на ефективността на висшето образование. Добавената стойност на производството също се понижава. Наблюдава се напредък в производителността, който обаче не може успява да компенсира по-слабото представяне на останалите показатели, играещи роля в общата оценка.

Южна Корея остава глобален иновационен лидер за пета поредна година. Южнкорейският технологичен гигант Samsung е втората компания, нареждайки се след International Business Machines, получила най-много патенти в САЩ от началото на това хилядолетие.

Китай се придвижда с две позиции нагоре в класацията до 19-то място благодарение на подобряването на ефективността на висшето образование и растящия брой на патентите от иноватори като Huawei Technologies Co.

Най-големите губещи в тазгодишния индекс на Bloomberg са Нова Зеландия и Украйна, които падат с 4 места в ранглистата. По-слабата оценка за производителността натежава върху общото представяне на Нова Зеландия, докато при Украйна влияние оказва индикаторът за ефективност на висшето образование. 

Последни новини
Още от Графика на деня