Защо не трябва да пренебрегваме дисбалансите на Китай

Общият дълг е нараснал четирикратно от финансовата криза насам

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Японското икономическо чудо бе построено върху огромен дългов балон, а когато се спука – страната изпадна в стагнация в продължение на две десетилетия. И все още не се е възстановила, пише Mises.org.  

С тази препратка към Япония много икономисти и инвеститори се чувстват спокойни, защото Китай все още расте с 6,8%. От една страна, този темп на растеж очевидно е надценен. Според други индикатори, измерващи икономическия растеж, годишният ръст на БВП на Китай е значително по-нисък в сравнение с официалните данни.

Някои икономисти, сред които и главният икономист Патрик Артус в Natixis Global Asset Management, отбелязват, че от средата на 2014 има значително разминаваме между правителствените данни за растежа и някои други по-надеждни показатели. От друга страна, независимо от прочита на данните, този растеж е постигнат благодарение на тревожно високите нива на дълг.

Икономическият растеж на Китай от 6,5% годишно е придружен с над 14% годишен ръст на паричното предлагане. Общият дълг е нараснал четирикратно от финансовата криза насам, а официалните становища за предприемането на „мерки за ограничаване на задлъжнялостта“ имат различно проявление. Китай е добавил повече дълг през 2017 в сравнение с ЕС, САЩ, Великобритания и Япония взети заедно. Оценки на МВФ показват, че дългът на страната като дял от БВП може да нарасне от 235% до почти 300% до 2022.

Дисбалансите в Китай са деноминирани основно в местна валута. Процентът на спестяванията на домакинствата е на устойчиви нива, а високопродуктивните сектори се представят задоволително. Подобен е обаче случаят с Япония и в края на 80-те години. И нито един от тези фактори не компенсира големите рискове, създадени от жилищния балон и прекомерния дълг на държавните конгломерати и частния бизнес. Тези рискове вероятно ще повлияят на дългосрочния растеж и инфлационните очаквания в световен мащаб.

Въпреки че финансовите притеснения на Китай са съсредоточени предимно в собствената й система, това не означава, че могат да бъдат изключени ефектите, които биха се пренесли и върху останалия свят. 

Последни новини
Още от Графика на деня