Бизнес климатът в Германия достига нов рекорд

Индексът на Ifo се повишава 116,7 пункта през октомври до 117,5 пункта през ноември

Изменение на индекса на мюнхенския Институт за икономически изследвания (бялата линия) и ръст на БВП на Германия към 30.09 на годишна база. Източник: Bloomberg Terminal Изменение на индекса на мюнхенския Институт за икономически изследвания (бялата линия) и ръст на БВП на Германия към 30.09 на годишна база. Източник: Bloomberg Terminal

Германският бизнес климат се подобрява през ноември, достигайки пореден нов рекорд, предаде Investing.com.

Индексът на мюнхенския Институт за икономически изследвания (Ifo) се повишава от 116,7 пункта през октомври до 117,5 пункта през ноември. Очакванията бяха за спад до 116,6 пункта, съобщи Investor.bg. 

Все пак показателят за актуалната ситуация в Германия неочаквано се понижава от 124,8 до 124,8 пункта. Прогнозите бяха за ръст до 125 пункта. 

Индексът за очакванията на бизнеса, който обхваща периода от идните шест месеца, расте от 109,2 до 111 пункта. Това е приятна изненада на фона на очаквания за спад до 108,9 пункта.

Проучването на Ifo се провежда сред около 7000 германски компании в сферата на промишлеността, строителството, търговията на едро и дребно.

„Нагласите по управленските етажи на германските корпорации са отлични“, коментира Клеменс Фюст, президент на института Ifo.

Последни новини
Още от Графика на деня