Кои бизнеси напускат Каталуния

Банки и компании преместват централите си заради напрежението в автономната област

Изменение на цена на акция на испанската банка Sabadell (бялата линия), CaixaBank (синята линия) и испанския Ibex-35 (жълтата линия) към 29 септември, дневна база. Източник: Bloomberg Terminal Изменение на цена на акция на испанската банка Sabadell (бялата линия), CaixaBank (синята линия) и испанския Ibex-35 (жълтата линия) към 29 септември, дневна база. Източник: Bloomberg Terminal

Заплахата Каталуния да обяви независимостта си от Испания подтиква компаниите в автономната област да преместят централите си в други части на Испания, пише CNN Money.

Около 90% от каталунците, които гласуваха в спорния референдум на 1 октомври, подкрепиха независимостта на Каталуния при избирателната активност от около 43%. 

Някои бизнеси обаче не изчакаха, за да видят развитието на казуса, предприемайки стъпка за преместване на централите си от Каталуния.

Кои са някои от големите компании, които напускат областта?

CaixaBank: Третият по големина кредитор на Испания по размер на активите - CaixaBank, заяви в петък, че ще премести централата си от Барселона във Валенсия. Като аргумент за този ход от банката изтъкват желанието да защитят "клиентите, акционерите и служителите си" предвид настоящата политическа ситуация.

Banco Sabadell: 135-годишната испанска банка съобщи миналия четвъртък, че бордът на директорите е решил да прехвърли юридическия адрес на банката в град Аликанте, Югоизточна Испания. Преместването няма да включва прехвърлянето на служители.

Банките биха били силно засегнати от едно потенциално отделяне на Каталуния от Испания, тъй като автономната област вероятно ще се окаже извън ЕС и нейната система на регулиране и гаранции. В този случай те също ще загубят правото си да правят бизнес в рамките на съюза.

Gas Natural Fenosa: Испанската енергийна компания заяви в петък, че правната несигурност, произтичаща от неотдавнашните събития, е породила преместването на юридическия ѝ адрес в столицата Мадрид. 

Производителят на текстил Dogi International Fabrics заяви от своя страна в петък, че ще премести в Мадрид, а компанията за биотехника Oryzon Genomics обяви, че е преместила юридическия си адрес от Барселона в Мадрид, за да "оптимизира оперативната си ефективност и отношения с инвеститорите си".

Последни новини
Още от Графика на деня