Заетостта в САЩ отчита първи спад от 2010 насам

Работодателите в САЩ изтриват 33 хил. работни места през септември

Брой на работни места извън земеделието в САЩ (сините барчета) и безработица (бялата линия).  Източник: Bloomberg Terminal Брой на работни места извън земеделието в САЩ (сините барчета) и безработица (бялата линия). Източник: Bloomberg Terminal

Броят на работните места извън земеделието в САЩ се понижава за пръв път от 2010, съобщава Bloomberg. Работодателите в САЩ изтриват 33 хил. работни места, след като през август имаше ръст от 169 хил. За периода юли-август има ревизии, които понижават заетостта с 38 хил. работни места.

Данните за заетостта за септември отразяват смущенията в редица сектори, които ураганите Харви и Ирма нанесоха.Харви връхлетя основно щата Тексас в края на август, а Ирма нанесе щети най-вече във Флорида в началото на септември, съобщава Investor.bg

Безработицата обаче се понижава от 4,4% до 4,2 на сто, което е най-ниското ниво от февруари 2001, т.е. все повече хора се присъединяват към редиците на икономически активните лица.

Средните почасови възнаграждения нарастват с 0,5% на месечна база, което е над очакванията за повишение от 0,3 на сто. На годишна база ръстът от 2,9% също надминава прогнозите за 2,6% повишение.

Bloomberg посочва, че е трудно да се видят много детайли за последиците от урагана в националните данни. Повече информация по всяка вероятност ще има в докладите за отделните щати на 20 октомври. 

Ускоряването в ръста на заплатите е окуражително, но не и неочаквано, защото то може да отразява ситуацията, в която по-ниско платените американци не са могли да отидат на работа заради ураганите, посочва Bloomberg. 

Последни новини
Още от Графика на деня