Инфлацията в Япония остава далеч от целта на централната банка

Базовият индекс на потребителските цени през август е нараснал с 0,7% на годишна база

Индекс на потребителските цени в Япония (жълтата линия), САЩ (бялата линия), еврозоната (синята линия), Великобритания (червената линия). Източник: Bloomberg Terminal  Индекс на потребителските цени в Япония (жълтата линия), САЩ (бялата линия), еврозоната (синята линия), Великобритания (червената линия). Източник: Bloomberg Terminal

Индексът на потребителските цени в Япония се повишава с 0,7% на годишна база през август спрямо 0,5% през юли, но все още е далеч от целта на централната банка, заяви Министерството на вътрешните работи и комуникациите в петък, предаде Investor.bg. 

Резултатите предполагат, че Японската централна банка вероятно ще запази сегашната си ултрахлабава парична политика за момента.

Данните съвпадат с прогнозата на икономисти, анкетирани от Nikkei. Базовата инфлация изключва волатилните цени на свежите храни.

Друг индекс, използван от централната банка за оценка на състоянието на инфлацията, който изключва и свежите храни, и енергията, се е повишил с 0,2% спрямо 0,1% през юни.

Инфлацията се следи внимателно от японските централни банкери и политици в стремежа им да оставят десетилетия на дефлация и стагнация зад гърба си, генерирайки благоприятен цикъл от по-високо заплащане, по-високи разходи и по-високи цени.

Други данни, представени също в петък, показват, че разходите на домакинствата са се увеличили за втори път през последните три месеца, нараствайки с 0,6% през август на годишна база. Резултатите обаче са по-слаби от очакванията на икономистите за увеличение от 0,9%. Разходите на домакинствата се вдигнаха за пръв път от 16 месеца през юни, но отново спаднаха през юли.

Безработицата остава стабилна за трети пореден месец на ниво от 2,8%. Друг показател за състоянието на пазара на труда показва, че се предлагат 152 работни места на всеки 100 търсещи работа – без промяна спрямо юли, което е най-силното четене от над 43 години. 

Последни новини
Още от Графика на деня