Дългът на Китай може да достигне $46 трлн. до 2021

Корпоративният дълг на Китай е най-високият сред големите икономики

Ръст на БВП на Китай по данни на Световната банка (бeлите барчета), ръст на общия дълг на Китай (червените барчета). Източник: Bloomberg Terminal Ръст на БВП на Китай по данни на Световната банка (бeлите барчета), ръст на общия дълг на Китай (червените барчета). Източник: Bloomberg Terminal

Общият дълг на Китай може да се повиши със 77% до $46 трлн. до 2021, съобщава Bloomberg, позовавайки се на прогноза на S&P Global Ratings.

Въпреки че темпът на нарастване на дълга се забавя, той все още е по-висок от икономическия растеж, което означава, че високите кредитни рискове могат да "постепенно да нараснат ", посочват от рейтинговата компания в доклада, предаде Investor.bg

"Последните усилия на правителството за ограничаване на корпоративния ливъридж може да стабилизират тенденцията на финансовите рискове през следващите няколко години", обянси анализаторът Кристофър Лий. "Но ние все още предвиждаме, че ръстът на кредитирането ще остане на нива, които постепенно ще увеличат финансовия стрес“, допълни той.

През миналата седмица S&P понижи кредитния рейтинг на Китай за първи път от 1999 насам, обосновавайки решението си с рисковете от нарастващия дълг. Министерството на финансите в Китай отговори, че анализът игнорира стабилните икономически основи на страната и че правителството е напълно в състояние да поддържа финансова стабилност.

Корпоративният дълг на Китай нарасна с 5% през миналата година до $14,5 трлн. и е най-високият сред големите икономики - 134% от БВП.

Последни новини
Още от Графика на деня