Катар се очаква да запише най-слаб икономически ръст от 1995

БВП ще нарасне с 2,5% през 2017 и с 3,2% през 2018, сочат прогнозите

Прогнози за ръста на БВП на Катар (бялата линия), Обединените арабски емирства (жълтата линия) и Саудитска Арабия (зелената линия).през 2017. Източник: Bloomberg Terminal Прогнози за ръста на БВП на Катар (бялата линия), Обединените арабски емирства (жълтата линия) и Саудитска Арабия (зелената линия).през 2017. Източник: Bloomberg Terminal

Въпреки наличието на редица доклади, които на този етап показват липсата на отражение от прекратяването на дипломатическите отношения между Саудитска Арабия и Доха върху икономиката на Катар, нови оценки от икономическото проучване на Bloomberg предвиждат, че 2017 ще бъде най-слабата година по икономически растеж за страната от 1995 насам, пише Zerohedge.com

БВП на Катар ще се разшири с 2,5% през 2017 и с 3,2% през 2018, показват прогнозните данни. За справка - предходните оценки, изготвени от икономистите през юни, сочат за икономически растеж от 3,1% през 2017 и  3,2% съответно през 2018.

След почти две десетилетия на бърз икономически растеж, задвижван от седемкратно увеличение на добива на нефт и газ в страната, през последното десетилетие енергийният бум на Катар се е понижил вследствие на финализирането на някои проекти и на смяната на посоката на икономическия модел, който да не разчита главно на суровините. 

Най-големият производител на втечнен природен газ в света е похарчил $200 млрд. за подобряването на инфраструктурата преди срещата на Световното първенство по футбол през 2022 и се стреми да се превърне в регионален център за туризъм и услуги.

Последни новини
Още от Графика на деня