Португалският бюджетен дефицит на 40-годишно дъно

Правителството на социалиста Антонио Коста е спазило поетия си спрямо ЕК ангажимент

Стойността за 2016 е представена в пресечната точка на синята и червената линии Източник: Bloomberg Terminal Стойността за 2016 е представена в пресечната точка на синята и червената линии Източник: Bloomberg Terminal

През миналата 2016 г. Португалия е натрупала най-малко нови дългове от завръщането ѝ към демокрацията през 1974 г. Така бюджетният дефицит на Португалия се е понижил до 2,1 процента миналата година, съобщи статистическата агенция на страната, цитирана от Investor.bg.

Дефицитът се е свил от 4,4 на сто през 2015 г. благодарение на намаляването на разходите и по-високите данъчни приходи. Дефицитът за 2016 г. е най-ниският от 40 години, сочи статистиката. 

По този начин управляваното от социалиста Антонио Коста правителство на малцинството е спазило поетия си спрямо Европейската комисия ангажимент за свиване под границата от 2,5 на сто от брутния вътрешен продукт. 

Португалия, която през 2014 г. успя да излезе от международната спасителна програма, се числи заедно с Италия към най-задлъжнелите държави в еврозоната след Гърция.

Последни новини
Още от Графика на деня