ОПЕК може да се откаже от съкращенията в добива

Това би станало, ако участниците в договорката изпълняват слабо обещаните съкращенията

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Договорката за съкращаване на добива на петрол между страните от ОПЕК и някои от основните нефтопроизводители извън петролния картел може да не бъде продължена след изтичането на текущите договорености през месец май, ако участниците в нея изпълняват слабо обещаните ограничения. Това е заявил пред журналисти в кулоарите на форума CERAWeek в Хюстън
министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халед ал-Фалех, предава ТАСС.

„При слабо изпълнение на договореностите ние, разбира се, няма да продължим споразумението“, са точните думи на ал-Фалех.

Както стана ясно от по-рано изнесени данни, през месец февруари страните в ОПЕК са изпълнили договореностите за ограничаване на нефтодобива си на 94%, докато в същото време при страните извън картела това число е далеч по-ниско – едва 50%.

В края на 2016 държавите от ОПЕК и редица водещи страни-производителки на петрол извън организацията сключиха споразумение за намаляване на добива на суровината с половингодишна давност. Целите са през първото полугодие на 2017 производството на петрол да бъде намалено с 1,7-1,8 барела дневно.

Последни новини
Още от Графика на деня