Брентът и лекият суров най-отдалечени от мечия пазар насам

В миналото това е бил знак на предстоящи мечи настроения в петролния сектор

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

От обявяването на сделката  на ОПЕК сортът "Брент" и лекият суров петрол се движат най-отдалечено един от друг от времето на бичия пазар насам между средата на 2014 и началото на 2016. По-важният момент е, че лекият суров се търгува толкова по-евтино от Брента, а не обратното. 

Исторически погледнато, Брентът е бил по-евтин от лекия суров. Отчасти това се дължи на по-ниските разходи за сорта "Брент", който се добива предимно в Северно море. Тоест - близко до пристанища. Поради тази причина транспортът му е по-евтин отколкото на лекия суров петрол, който се добива във вътрешността на американските прерии и от тук - трябва да бъде пренасян с тирове. 

През последните няколко години обаче местата се размениха поради шистовата революция в САЩ, която значително намали разходите по добива на най-предпочитания американски сорт петрол. Именно по времето на пазарното ребалансиране, последвало годините на над 100-доларов петрол, цените на двата сорта бяха най-раздалечени.

Ако историята е учител, то има вероятност подобно ребалансиране и в момента да е в ход. Особено с оглед на непрекъснато възкръсващите американски шистови платформи от май месец насам, вдъхновени от преустановяването на стратегията за запазване на пазарен дял от Саудитска Арабия. 

 

Последни новини
Още от Графика на деня