Щабът: Не сме плашили обществото за коронавируса

Положителните проби за изминалото денонощие у нас са 37

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб. Снимка: БГНЕС Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб. Снимка: БГНЕС

Националният оперативен щаб за борба с коронавируса не е плащил никого - винаги сме казвали истината според информацията и анализа, който правихме. Това заяви в рамките на брифинг в Министерски съвет проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб.

"Още януари месец, когато разбрахме, че нещата в Китай, където започна разпространението на коронавируса, са страшни, стартира и подготовката у нас", отбеляза Кантарджиев. Той изтъкна, че "посланията на щаба винаги са били на базата на научен анализ, на базата на това, което е коментирано с експерти от чужбина".

Според него ниският брой на заразените с коронавирус у нас на фона на ситуацията в Европа се дължи на навременно взетите мерки. "Нито мерките бяха драконовски, нито имаше полицейски часове, нито имаше декларации за излизане от домовете", добави Кантарджиев.

Експертът коментира и последните данни за новозаразените у нас. 

Положителните проби за изминалото денонощие в страната са 37, в болница за лечение са настанени 10 човека. Общо 2174 са потвърдените случаи у нас - 1497 са активните от тях, стана ясно още от брифинга. 

23 от новите случаи са в София, общо 921 са заразените там. Случаи на новозаразени има и в областите Пазарджик, Благоевград, Видин, Плевен, Пловдив, Кюстендил и Сливен. 

Кантарджиев посочи, че от заразените у нас 131 са децата до 18 годишна възраст, като 73-процентен дял от тях са под 11 години. 

233 души медицински персонал са заразени с коронавирус - 11% от заразените е делът на медицинския персонал, стана ясно още от брифинга. 

"573 са напълно излекуваните от нас, 28 са за вчерашния ден", отбеляза още Кантарджиев. 

За вчерашния ден трима са починалите - 76-годишна жена във ВМА, и двама мъже на 67 години в Ямбол. Те са имали  придружаващи заболявания. 

Последни новини
Още от България