Милена Драгийска: Впрегнахме целия си ресурс за осигуряване на логистиката и доставката на стоки

Милена Драгийска, изпълнителен директор на "Лидл България", в интервю за bloombergtv.bg

Милена Драгийска управлява "Лидл България" от 2007 г., когато веригата стъпва на българския пазар. Започва кариерата си в Lidl Германия през 2002 г. като регионален мениджър продажби за регионите на Щутгарт и Карлсруе, след което продължава професионалното си развитие в централата на Lidl, където отговаря за различни международни проекти за Lidl International. Член е на Управителния съвет на Германо-българската индустриално-търговска камара и на УС на Съвета на жените в бизнеса в България.

Г-жо Драгийска, какво е Вашето мнение за предложените от държавата икономически стимули?

- В такива кризисни моменти подкрепата от страна на държавата е изключително важна и необходима. Ключово е обаче да се прецени кои са секторите, които се нуждаят най-много от подкрепа и по-скоро тези, които са жизненоважни за хората и икономиката. Значим сигнал е и държавата да подкрепи „светлите“ бизнеси.

Какви други мерки могат да се вземат, за да се усетят по-бързо стимулите и те да отидат точно там, където са необходими?

- Освен на конкретни и ясни социални мерки трябва да се наблегне върху подкрепа за осигуряване на стабилност на финансовата система и прилагането на адекватни механизми за финансово подпомагане на засегнатите сектори, разсрочване на задължения към държавата, както и насърчаване на производството на жизненоважни сектори - включително с предприемането на отлагани структурни мерки в тях, поставянето на нови форми на подкрепа без застрашаване на основни пазарни механизми. За мен споделянето на тежестта в конкретни форми е истинската проява на солидарност.

Какви са последствията за Вашата компания и какви мерки взехте за преструктуриране на дейността си в сегашната ситуация?

- Неминуемо последиците от ситуацията ще имат отражение във всички сфери на живота – социална, икономическа, културна, а с част от тези последици предстои да се сблъскваме. Дори да не е сред бизнесите, който са най-пряко засегнати от извънредното положение, ритейлът също носи последствията на тази ситуация - от резкия скок в потреблението и т.нар. презапасяване, което наблюдавахме в продължение на няколко дни преди и веднага след обявяването на извънредното положение, до ограниченията в пазаруването и намаленото потребление, което икономическата криза носи след себе си.

За да отговорим адекватно на ситуацията, трябваше да впрегнем целия си ресурс за осигуряване на логистиката и доставката на стоки – така че потребителят да продължава да намира в нашите магазини онова, което е свикнал и да разчита на същите качествени стоки с оптимално съотношение качество-цена. Това предизвика сериозно допълнително натоварване най-вече на екипите в магазините, но и на всички колеги по веригата на доставки. Тук е моментът отново да благодарим за допълнителните усилия на нашите партньори - доставчици на стоки, без чиято мобилизация и подкрепа нямаше да се справим.

Кризата доведе и до усложнената ситуация с по-малките български производители, за които спешно трябваше да се предприемат мерки за реализация на тяхната продукция. Това доведе след себе си много сериозна мобилизация и ангажиране на допълнителни ресурси за координация и планиране на адекватни мерки, осъществяване на контакти с производители, договаряне, реорганизация на логистика и много, много други теми, свързани с осъществяването на тези мерки. Целта е все пак да бъдем полезни и да има реален ефект, затова и във всеки конкретен случай с нови доставчици търсим възможности за дългосрочност и устойчивост на партньорството.

Със сигурност ефектите от ситуацията са от първия ден и ще продължават, като във всеки етап от кризата се изправяме пред нови предизвикателства. След първите дни на паника, която с общи усилия успяхме да овладеем, се сблъскахме с налагането на пропускателния режим, намаляването на броя на клиентите, а съответно и на честотата на пазаруване. Несигурната икономическа обстановка, намалените доходи и особено невъзможността да планират ясно собствения си бюджет за много домакинства неминуемо доведе и до спад в потреблението. Този ефект със сигурност ще е по-дългосрочен и с по-трайни последици. Спадът на потреблението и съответно на оборотите, наред с всички допълнителни разходи, които трябваше да направим с оглед на ситуацията, налага и по-сериозно преосмисляне на целия ни план за годината, включително ограничаване на разходи и редица действия в тази посока, които да компенсират поне отчасти икономическите ефекти.

Още по темата

Как вашият сектор може да премине най-успешно през този критичен за икономиката момент?

- В подобни критични ситуации големите икономически субекти, които са прозрачни в дейността си, допринасят допълнително за запазване на общата стабилност на икономиката – с това, че продължават да плащат данъците си, да поддържат работните места и да плащат заплати, въпреки трудностите. За нас като компания, която от 10 години вече работи на българския пазар, с над 3000 служители и присъствие в 48 града в страната, отговорността в тази ситуация е още по-голяма. Оптималният резултат за нас би бил да гарантираме всички работни места и да продължим работата си без видими за крайния потребител последици, така че те да продължат да избират Lidl за своето ежедневно пазаруване.

Как Вие бихте преразпределили бюджета, който отделя държавата за икономиката?

- Това е изключително сложна и широка тема, която изисква сериозно и задълбочено познаване. Затова по-скоро бих коментирала, че разпределението на разходите и особено икономическите мерки за справяне на ситуацията трябва да се консултират с различните заинтересовани страни – синдикатите и работодателите, банковия сектор и бизнеса като цяло. Едно е сигурно – задължително е да се ограничат по смислен начин определени разходи (без да пречат на стратегическо позициониране в бъдеще) и едновременно да се търсят потенциали за стабилизиране на приходната част (при нас - оборотът), за да излезе крайното уравнение. И това винаги с фокус в полза на крайния потребител, с отговорност към обществото и при споделена мобилизация на нашите бизнес партньори и служители.

Единствената бизнес телевизия в страната Bloomberg TV Bulgaria дава платформа на бизнеса у нас да разкаже за предизвикателствата, с които се сблъсква, като му предоставя и цялата необходима информация за преминаване през период на блокиране на икономиката – добри примери, мерки, актуални срокове и др. Това ще става освен през ефира на телевизията и чрез специалната рубрика на сайта Bloombergtv.bg - „Бизнесът vs COVID-19”.

Последни новини
Още от България