Борисов: Парковете и планините може да станат достъпни, ако няма ръст на заболелите

Премиерът каза, че проблемът през следващата седмица ще бъде с медицинските работници

Снимка: Министерски съвет Снимка: Министерски съвет

От вчера до днес има 5 облекчения на мерките за ограничаване на вируса - отварянето на пазарите, свободното влизане и излизане от София, разрешената имунизация на бебетата, женските консултации и плановите операции. Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет.

Борисов специално благодари на колегите от МВР за работата им по време на извънредното положение. Той заяви, че 15 200 полицаи на първа линия ще бъдат наградени с по 650 лв. "Това прави около 10 млн. лв", каза премиерът. 

"Понеже всички сме болни, обществата са болни от коронавирус, светът е болен. Като на всеки болен искаш да му кажеш, че има много хубаво лекарство, много бързо ще оздравее и ще бъде здрав. Много колеги тръгнаха по тази тактика, за мене тя е нечестна", заяви Борисов. 

"Когато удължихме до 13 май извънредното положение, бяхме единствени и всички промърмориха. Но една по една държавите го правят, защото това е единствената доказана мярка", допълни той. 

Борисов каза, че проблемът през следващата седмица ще бъде с медицинските работници.

"Все повече се разболяват и ръстът ще стане такъв, че няма да може да се поеме от болниците", обясни премиерът. 

"По никакъв начин светът не се е справил с коронавируса. Да, хората искат да чуят, че това свършва и е един кошмар. Аз като добър доктор не мога да предпиша тази рецепта", коментира той. 

Борисов каза още, че ако в петък и събота не се увеличи заболеваемостта, ще се освободят парковете и планините при много строг ред.

По думите му това може да стане по двама, без да се сяда на пейките, с доброволци по планините, които да не допускат струпване и със забрана на употребата на алкохол.

Борисов заяви, че нищо не сочи към момента да бъдем оптимисти и че броят на заразените и починалите трябва да ни говори друго.

На въпрос за очакваното пътуване около Гергьовден, премиерът отговори, че дотогова се очаква такъв брой заболели, че хората няма да имат желание да се движат.

Последни новини
Още от България