Мерките за повече българска продукция в магазините остават в сила до края на годината

МС и търговските вериги постигнаха консенсус

Снимка: Министерски съвет Снимка: Министерски съвет

Постигнахме обединение за регионалните къси вериги за доставка на свежа продукция от местни производители. Това каза по време на брифинг в Министерски съвет министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

"С МС проведохме конферентна връзка с браншови организации, земеделски производители, млекопреработватели, животновъди, по отношение приетото постановление на МС за регионални къси доставки в търговските вериги", заяви Танева.

"Част от операторите от 1-2 години работят последователно на този принцип, а настоящата криза ни принуждава да се вземат мерки с цел минимизиране на щетите от свитите пазари, да се намали изхвърлянето на храна, както и да оцелеят производителите и свързаните с тях предприятия. Оставаме отворени да обсъждаме, да бъдем модератори, познаваме сектора, така че всичко да стане в полза на потребителите", каза още земеделският министър. 

Тя уточни, че постановлението се отнася за всеки собственик на повече от 10 обекта за търговия с храни.

Танева каза, че засега се предвижда мерките да действат до 31 декември тази година. След това ще се прецени дали да бъде удължен срокът.

"Обединихме се около работещи мерки, има и разбиране за това по смислен начин да бъде подпомогнат българският производител", заяви Милена Драгийска, управител на Lidl България.

Тя отправи послание от името на търговските вериги в кризисна ситуация да се отворят максимални канали за разрешаване на кризата. 

По думите й спор не може да има за това, че българското сурово мляко трябва да бъде минимум на 90% в млечните продукти, които се предлагат по рафтовете. Същевременно обаче трябва да се има предвид, че налагане на ограничение за асортимент, който е изключително български, може да доведе до съответна мярка от държавите, които сега са представени във веригите.

"Това ще попречи на износа, който правим на български продукти в тези страни и ще доведе до ограничение на избора на българския потребител", предупреди тя.

Драгийска посочи още, че българска продукция е представена в магазините на веригата в 32 държави в 11 хил. обекта. Обемът на изнесените български стоки за 2018 г . е за 38 млн. лв., а за 2019 - 42 млн. лв.

Йордан Матеев от Българското сдружение за модерна търговия каза, че качествената българска продукция ще продължи да бъде на рафтовете.

"Изборът е на българския потребител, затова апелираме към потребителите да изберат българското, това е мъдрото решение", допълни той. 

"Най-добрият инструмент срещу спекулата е свободната търговия", каза още Матеев.

"Постановлението на МС напълно съвпада по принцип със стратегията ни за работа с български производители", каза Геоги Гърневски от METRO. По отнощение на цените Гърневски отбеляза, че от страна на веригите спекула няма да има, но зависи и самите производители на какви цени ще предложат продукцията си. Той допълни, че разчита на разума на производителите. 

 

 

Последни новини
Още от България