Обсъждането на Божков между Русия и ОАЕ било слух

Българското външно министерство е изпратило запитване до Абу Даби за освобождаването на бизнесмена

Васил Божков. Снимка: БГНЕС Васил Божков. Снимка: БГНЕС

Директорът на руската Служба за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин не е обсъждал освобождаването на българския бизнесмен Васил Божков по време на срещата си с министър-председателя на Обединените арабски емирства миналата седмица.

„Директорът на СВР наистина проведе много плодотворни преговори с премиера на ОАЕ, шейха на Дубай Мухамед бен Рашид Ал Мактум, но теми на разговора бяха международни проблеми в сферата на сигурността и двустранното сътрудничество“, заяви директорът на пресцентъра на СВР Сергей Иванов.

Той определи като "слух" тиражираното от редица медии твърдение, че Русия иска освобождаването на Божков, задържан по искане на България. 

Васил Божков е с общо 11 повдигнати обвинения, включително за ръководене на престъпна група, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство към престъпления по служба, търговия с влияние, държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, които не са регистрирани по надлежния ред. В отделно досъдебно производство се води разследване срещу него за принуда, убийства и изнасилвания.

По непотвърдена информация на 16 февруари Божков е бил освободен от центъра за задържане в Абу Даби и вече се намира в Дубай. Бизнесменът бил пуснат, след като подал молба да остане на свобода, докато тече процедурата по искането за екстрадицията му.

"България не е уведомявана от ОАЕ г-н Васил Божков да е освобождаван от ареста. Посланик Богдан Коларов отправи спешно запитване към властите дали изнесената информация е вярна", съобщиха от Министерството на външните работи. На Божков е забранено да напуска ОАЕ и му е отнет задграничния паспорт, гласи още информацията.

Още по темата

В понеделник страната ни изпрати на властите в ОАЕ и официалното искане за екстрадиция на обвиняемия.

Последни новини
Още от България