Васил Божков се сдоби с нови обвинения

Обвиненията срещу бизнесмена вече са 11, последните са за търговия с влияние и притежание на културни ценности без разрешение

13:19 | 13 февруари 2020
Васил Божков. Снимка: БГНЕС
Васил Божков. Снимка: БГНЕС

Две нови обвинения е повдигнала прокуратурата на Васил Божков, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Задържаният в Обединените арабски емирства (ОАЕ) бизнесмен вече е обвиняем и за търговия с влияние, както и притежание на културни ценности без необходимата регистрация и разрешение за това.

“Така обвиненията срещу него стават общо 11”, уточни прокурор Милева.

Прокуратурата продължава работата и по документите за неговата екстрадиция, които вече надхвърлят 200 страници на арабски език.

До края на седмицата материалите ще бъдат изпратени на Министерство на правосъдието, което от своя страна ще ги изпрати в емирствата.

Преди това срещу него започна разследване за убийства, изнасилвания и принуда. Специализираната прокуратура е отделила материали от образуваното вече производство срещу бизнесмена за укриване на такси и пране на пари.

Първото дело срещу бизнесмена е за укрити такси от хазарт и пране на пари.

По новото дело, разследващите ще извършват анализ на всички убийства през годините, свързани с хора от хазартния бизнес.

Според прокуратурата, организираната престъпна група, ръководена от Божков, е действала от 2014 година в цяла България и е създадена с користна цел – принуда, изнудване, длъжностни престъпления и пране на пари.

Скандалът в хазарта започна след информацията на Държавната финансова инспекция, че фирми на бизнесмена са укрили данъци за 210 милиона лева от данъци върху лотарийните игри.

Преди дни обвиниха и още високопоставени служители от Комисията по хазарта - Пламен Георгиев и Тодор Марков. Те са с повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, ръководена от Васил Божков.

Пламен Георгиев е бил член на Комисията по хазарта, когато неин шеф е Огнемир Митев, който в момента също е задържан. Тодор Марков пък е шеф на отдел "Контролна дейност".