Експортен хъб ще помага на български компании да навлизат на чужди пазари

Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за насърчване на малките и средните предприятия; Тодор Младенов, изпълнителен директор на "София Тех Парк" , Бизнес старт, 02.12.2019

Идеята за Експортен хъб – България се роди още със стъпването ми в длъжността на изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Самата идея изкристализира, когато с г-н Младенов (бел. р. Тодор Младенов, изпълнителен директор на "София Тех Парк") бяхме на обучение в Южна Корея, обменихме опит с корейски институции. Това каза Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„От Южна Корея можем да научим много неща. София тех парк от няколко години работи с представители на най-различни организации, които подкрепят бизнеса в Южна Корея. Получаваме много сериозна помощ от тях. Цялата иновативна екосистема работи на много високи обороти, правителството подпомага всяка една разумна инициатива, а това е обезпечено със сериозни ресурси“, разказа Тодор Младенов, изпълнителен директор на "София Тех Парк" .

Той заяви, че в азиатската страна се подкрепя вторичният експорт като не само самите фирми могат да излязат на експортния пазар, но и могат да се включат като подизпълнители и износители на по-големите корпорации.

„Експортният хъб сам по себе си ще представлява едно пространство, което ще бъде и офлайн и онлайн. В него фирми ще могат да получават адекватно обучение и съвети относно това как могат да излязат на чужди пазари“
 

Бойко Таков обясни още, че експортният хъб ще бъде под формата на месечни събития, които ще бъдат с обучителен характер. 

„Хора с опит ще помагат на други български компании със съвети и контакти. Ще стартираме пилотна програма с 15 компании, която ще представлява обучителна програма в рамките на 4 месеца като крайната цел е да се намери поне по един нов пазар за всяка от тези компании. Това е амбициозно, но абсолютно постижимо.“

Всички дейности предстоят да стартират през следващата година.

Младенов коментира, че ролята на "София Тех Парк" ще бъде в това да помага на фирмите да подобрят своя капацитет относно технологичната им обезпеченост.
 
„С ресурсите, които имаме като възможности за инкобиране и за предоставяне на развойни услуги на територията на "София Tех Парк" в рамките на нашия технологичен комплекс, ние ще се постараем всяка една фирма да има възможност за консултация, за да може да подобри продукта си“, допълни още изпълнителният директор на "София Тех Парк".

Гледайте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от България