България изгони руски дипломат за шпионаж

Българската страна поиска Москва да отзове първия секретар на посолството на РФ до края на деня днес

Снимка: МВНР Снимка: МВНР

България изгони руски дипломат по обвинение за шпионаж след получаване на съответен сигнал от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). В Специализираната прокуратура вече е образувано досъдебно производство за престъпление срещу републиката, съобщават от пресцентъра на Прокуратурата и МВнР.

В резултат на проведените действия по разследването фактите по сигнала са потвърдени изцяло. Установено е, че действително от септември 2018 г. в продължение на близо година гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, Европейския съюз и НАТО.

Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги. Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран у нас – първи секретар в Посолството на Руската Федерация в София.

На 25.10.2019 г. главният прокурор Сотир Цацаров уведоми официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата.

Bloomberg съобщава, че "основанието" да се обвини първият секретар на посолството на РФ в шпионаж е участие в събиране на информация близо година от септември 2018 г.

Руското външно министерство не е отговорило на запитването на Bloomberg.

Традиционно сърдечните отношенията между двете страни, особено в енергийния сектор, бяха поставени няколко пъти на изпитание в последните два месеца. На 10 септември  лидерът на проруско НПО в България бе обвинен в шпионаж, а седмица по-рано българското МВнР критикува Кремъл за забележки около Втората световна война.

На 25 септември българското МВнР се срещна с руския посланик и тогава бяха обсъдени действията на руския дипломат. По информация на МВнР въпррсното лице вече е напуснало територията на Република България.

Последни новини
Още от България