Македонските българи не искат да бъдат в графа „други“ в македонската конституция

Българският културен клуб – Скопие (БККС) настоява за промяна в основния държавен закон

Сградата на македонския парламент Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg Сградата на македонския парламент Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Българският културен клуб – Скопие (БККС) изпрати официално писмо до председателя на македонския парламент Талат Джафери, в което се настоява за конституционни промени в определянето на българските македонци. Поводът е предложение на част от политическите групи в Народното събрание за промени в Закона за празниците на Република Северна Македония, които определят 22 септември за официален празник за македонските българи.

Още по темата

Българските македонци настояват, че те не са хора, дошли от други краища на света, за да живеят на територията на страната, а са били там много преди формирането на съвременния вид на Северна Македония. Единственото им различие с местното население се изразява в това, че те имат българско самосъзнание. С други думи – различията им не са национални, а схоластични. Законопроектът от друга страна ги приравнява с етническите групи на руснаци, словенци, унгарци, поляци и редица други.

„Изрично настояваме българите да бъдат извадени от графата „други“, а за национален празник вместо 22 септември предлагаме 28 февруари - денят, в който с Ферман на султан Абдул Азиз, е създадена Българската екзархия“, пише в официалното си писмо ръководителят на БККС Лазар Младенов.

От БККС приканват Съвместната историческа комисия, създадена по силата на Договора за добросъседство и приятелство между Република България и Република Македония, да предложи на двете правителства датата 28 февруари да бъде чествана съвместно.

Последни новини
Още от България