Заетостта в САЩ удари 50-годишен връх - къде е България?

Безработицата у нас е паднала до 4,6%

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Икономическият просперитет в Америка си личи дори, ако вземем процента безработица в момента. Оказва се, че заетостта в страната не е била по-висока от далечната 1969 г. насам (3,6%), пише CNBC.

През месец април в САЩ работа са започнали цели 263 000 души, което надскача прогнозите с повече 70 000 работни места.

За първата четвърт от 2019 г. БВП на Щатите се е увеличил с 3,2%, но, ако тенденциите се запазят, тогава можем да очакваме рекордна година в редица аспекти за американците.

Още по темата

На фона на цветущата картина отвъд океана решихме да си направим труда и да извлечем любопитна статистика, касаеща трудовата заетост по света и в историята. Така открихме, че България се радва на най-ниския си процент безработни, откакто се води международно призната статистика (за изминалите 21 години). В момента безработицата е сведена до 4,6%, което нарежда страната ни в топ 10 на ЕС и дели трийстата позиция в света с Шри Ланка и Естония.

Намибия пък се намира на дъното в световния списък по безработица. Цели 33,4% от населението е неангажирано към декември 2018 г. и все пак това е далеч от рекорда, поставен през 2008 г. В онзи период повече от половината население в африканската държава не може да си намери работа (51,2%).

Гърците са двойкаджията на ЕС, ако ни позволите ученическия сленг. През 2008 г. трудовата заетост достига 92,5%, а само 5 години по-късно финансовата криза удря съкрушително икономиката и оставя цели 27,8% от хората без работа. В момента ситуацията се подобрява, но все пак е на дъното на класацията за Европа – 18,5%. Отличник в момента е Чехия с 1,9% безработни.

На най-висока трудова заетост се радват в Тайланд. Близо 70-милионната държава отчита едва 0,9% безработица, а рекордът там е 0,39% през ноември 2012 г.

Последни новини
Още от България