Няма алтернатива на многостълбовата пенсионна система

Йордан Христосков, бивш управител на НОИ, В развитие, 11.04.2019

Йордан Христосков, бивш управител на НОИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Йордан Христосков, бивш управител на НОИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма алтернатива на многостълбовата пенсионна система. Само чрез нея може да се постигне едно добро заместване в доходите. Такова мнение изрази от своя страна бившият управител на НОИ професор Йордан Христосков в рамките на международната конференция „Многостълбовите пенсионни системи в Европа - ползи и бъдеще“ (организирана от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване), излъчена в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"На първо място трябва да се откажем от тази нелогична система на влизане и излизане от втория стълб към солидарния стълб и обратно. Категорично трябва да се откажем, тъй като от теоретична гледна точка смесване на такива трансфери, пари от солидарната и капиталова система е недопустимо".

Трябва да насърчаваме участието в доброволното осигуряване, уточни професор Христосков. "Второто предложение е свързано с фазата на натрупване. Трябва да бъдат увеличени вноските във втория стълб постепенно до 10%. Говорейки за фазата на натрупването, за да върнем доверието на инвестиционната система, трябва да променим и системата на гарантирана доходност. Сега тя се базира на относителни величини", допълни той.

В доброволното осигуряване трябва да преминаваме постепенно и към семейно такова, за да може да насърчим семействата да спестяват повече, заяви Йордан Христосков. Трябва да премахнем наказанията във втория стълб, т.е. да не се намалява пенсията, коментира още той.

"Последното ми предложение касае вариант за допълнително осигуряване за безработица. Няма достатъчно желаещи инвеститори да създадат отделни дружества, които да инвестират портфейли по допълнителното осигуряване за безработица. Това ще е допълнителен стълб за социални защита на населението".

Последни новини
Още от България