Влак ще изминава пътя София-Скопие за час

Железопътната връзка между българската и северномакедонската столица ще е факт до 2025 г.

Снимка: Jason Alden/Bloomberg Снимка: Jason Alden/Bloomberg

До 2025 г. пътят между София и Скопие ще се изминава в рамките на час с влак. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, който председателства първото заседание на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество между България и Северна Македония.

Той посочи още, че за следващия програмен период от Оперативна програма „Транспорт“ ще бъдат отделени 400 млн. евро за изграждането и модернизацията на железопътната линия София-Перник-Радомир-Гюешево-граница.

От страна на Република Северна Македония е предвидена аналогична сума за изграждне на нова свързаност на границата и Скопие, уточни Желязков пред журналисти и добави, че се очаква влаковете по трасето да се движат със средна скорост от 160 км/час.

От българска страна остава да бъдат изградени още 2 км., но от македонска тепърва предстои изграждането на по-голямата част от трасето между границата и столицата.

Относно изграждането на пътна магистрала между София и Скопие Желязков обясни, че от българската страна е приоритет четирилентов път Рила-Тракия. Повече по темата четете на Investor.bg.

Последни новини
Още от България