АДРЕС: Очаква се насищане на пазара на жилищни имоти и натиск върху цените

По данни на имотната агенция жилищните имоти в София подобряват достъпността си с около 10%

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Постепенно насищане на пазара на жилищни имоти през 2019 г., очакват от АДРЕС Недвижими имоти. Купувачите ще имат по-голям избор, което предполага и повече време за размисъл. Конкуренцията в предлагането ще се повиши и това ще окаже натиск върху цените на новото строителство.

Един от определящите фактори през годината ще бъде новото строителство и цените на новите проекти. Данните на Националния статистически институт (НСИ) сочат, че през 2018 г. издадените разрешителни за строеж на нови жилища в София са 14 761, което е с 69% повече спрямо предходната година. За сравнение, повишението през 2017 спрямо 2016 г. е двойно по-малко – 33%.

„Зад продължаващата експанзия в жилищното строителство стоят оптимистичните очаквания на инвеститорите, породени от бързото реализиране на проектите и нестихващия интерес на купувачите през последните две години. Темповете на пазара обаче се забавят и заедно с негативните демографски процеси, вече факт и в най-големите градове, ще предизвикат постепенното „отрезвяване“ на желаещите да продават“, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на АДРЕС.

През 2018 г. средните цени на жилищните имоти в София са отбелязали ръст от 8,8%, като по-голямата част от поскъпването се наблюдава през първата половина на годината, сочат данните на АДРЕС. Сред районите с най-голямо увеличение в цените са квартали с традиционно висок интерес – Лозенец, Център, Люлин, както и нови локации, попадащи във фокуса на купувачите заради перспективното си развитие и разширение на транспортната мрежа – Овча купел, Дружба, Красно село.

По данни на имотната агенция жилищните имоти в София подобряват достъпността си с около 10% за последните две години. Въпреки продължаващия ръст на цените работните заплати за периода са се увеличили с 20%.

„Предвид очакванията за поетапно покачване на лихвите, задължително условие при тегленето на кредит е да се предвиди евентуално поскъпване и да се калкулира как то ще се отрази върху месечната вноска. Числата показват, че клиентите, сключили сделка през 2018 г., ще могат да изплащат и по-скъпи вноски при увеличение с 0,25 или 0,5 процентни пункта, без да нарушават финансовия си комфорт“, смята Гергана Тенекеджиева.

Целия материал четете на Investor.bg.

 

Последни новини
Още от България