В секторите транспорт, образование и екология ще харчи основно приходите си през 2019 г. Столична община

Дончо Барбалов, зам.-кмет на Столична община, Бизнес старт, 01.02.2019

Гласуваният бюджет на Столична община за 2019 г. има 630 млн. лв. капиталова програма, а само тази му част е по-голяма от целия бюджет на общината за 2005 г. Приоритетите на столицата, отразени и в нейния бюджет, са транспорт, образование и екология. И по тези основни дейности спорове при приемането на бюджета не е имало. Дискусиите са засегнали количеството предвидени средства в тези сектори. А приходната си част от бюджета Столична община ще изпълнява с данъчните приходи, като ги коригира за данък сгради и такса смет в курортните зони, такова е предложението, поставено на обсъждане. По параметрите на приетия бюджет коментар направи Дончо Барбалов, зам.-кмет на Столична община, в предаването "Бизнес старт", с водещ Христо Николов.

По думите на Барбалов хората бързо свикват с промените в обкръжаваща градска среда, които настъпват постепенно. Преди 10 г. средната възраст на автобусите е била 18 г., а през тази година тя ще е 6 г., а метрото е имало мрежа от 10 км преди 10 г.. При влизане в експлоатация на Третия лъч тя ще бъде 40 км. Градът се развива и надгражда, става все по-добър и с по-добра инфраструктура, каза заместник-кметът.

"Общината има сериозни постижения и в трите направления от приоритетите, заложени в тазгодишния бюджет, а общинските съветници предлагат повече средства да се заложат в тях. Модернизирането на градския транспорт включва нови 8 км от мрежата на метрото, които да влязат в експлоатация през септември и още 4 км в началото на 2020 г. За по-голямата възможност за пренос на пътници е предложено увеличение на броя на метровлаковете за Третия лъч на метрото с още 10, с което повече хора ще ползват услугата с общо 30 метровлакове по този лъч. Продължава обновяването на автобусния парк, 90 % от автобусите, поръчани вече, ще са Евро 6 - от най-висок клас превозни средства", съобщи Барбалов.

В направление екология ще заработи преносима станция за контрол на въздуха, инвестират се средства в парковете, а 82 млн. лв. инвестиции в поддръжка на улиците включва направлението транспортна инфраструктура. И този обем е максимумът, който строителните фирми в София могат да изпълнят в рамките на една година, уточни заместник-кметът.

По станалата чувствителна за столичани тема за възстановяването на централната градска част гостът уточни, че временно са замразени ремонтните дейности, съобразно климатичните условия и с подобряването им те ще продължат.

Целия разговор гледайте във видео материала.

 

 

 

Последни новини
Още от България