Над 630 хил. електронни винетки са продадени у нас от началото на 2019 г.

108 866 безплатни винетки са издадени на хора с увреждания

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От началото на годината до момента са продадени 630 025 електронни винетки за 45,2 млн. лв. Само на 28 януари са продадени над 39 хил. годишни електронни винетки. Това съобщиха от Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ), предава Investor.bg.

108 866 безплатни електронни винетки са издадени на хора с увреждания от началото на 2019 г. За същия период на миналата година пътната агенция е предала на дирекциите за социално подпомагане 101 765 броя годишни хартиени винетки за леки автомобили.

На хората с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност, както и на лицата или семействата, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст, се издава безплатна електронна винетка с валидност от една година. Тя е за сметка на бюджета на АПИ, припомнят от ведомството.

Хората с увреждания могат да подадат заявлението-декларация за получаване на безплатна електронна винетка лично в дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес, с писмо чрез лицензиран пощенски оператор или по електронен път съгласно Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги. Дирекциите „Социално подпомагане“ обработват и одобряват документите в 7-дневен срок от подаването на документите.

Последни новини
Още от България