Според НАП трансакциите с виртуални валути са анонимни, но печалбата от тях няма да бъде

Агенцията започва проверки на търговците на криптовалути, от сайтовете до данъчните декларации

От НАП напомнят, че доходите на физически лица от продажба или замяна на виртуална валута се декларират с годишната данъчна декларация и върху тях се дължи данък върху общата годишна данъчна основа (10%). В тази връзка агенцията започва проверки на дружества, чийто предмет на дейност е покупко-продажба на криптовалути, съобщават от приходната агенция, а новината посочва  и сайтът Investor.bg.

Целта е да се установи дали фирмите и техните клиенти спазват данъчното и осигурително законодателство. Данъчните ще изследват също принципа на работа на платформите за покупко-продажба на такива активи. Според НАП тъй като трансакциите, свързани с търговия с  виртуални валути, са анонимни, има риск от укриване на приходи и неплащане на данъци.

От приходната агенция е направено проучване на български дружества, които притежават уеб сайтове за покупко-продажби на криптовалути и вече са възложили контролни действия спрямо 9 дружества. След приключване на проверките, данъчните ще анализират събраната информация и за клиентите на тези платформи, за да установят дали са декларирали доходите от извършените от тях сделки.

Вижте повече на Investor.bg.

Последни новини
Още от България