Прокуратурата разследва случая с танкера Бадр

Частният съдебен изпълнител е действал, въпреки че изпълнителното дело е било спряно от съда

Прокуратурата проверява случая със задържания либийски танкер „Бадр“, заради който се обтегнаха отношенията между България и Либия, съобщава Investor.bg.

Това се случи, след като дружеството „Булгаргеомин ЛТД” ДЗЗД смени флага на кораба в пристанище Бургас чрез частен съдебен изпълнител. Компанията съобщи, че прави това заради неизплатен дълг от либийската държава в продължение на 28 години. В отговор Либия обяви, че ще задържа всеки български кораб, навлязъл в нейни териториални води. 

По казуса Окръжна прокуратура – Бургас е образувала досъдебно производство за това, че между 10 март 2018 г.  и 30 август 2018 г. в Бургас частен съдебен изпълнител не е изпълнил служебните си задължения и е превишил правата си, с цел да набави за другиго облага и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, става ясно от съобщение на Прокуратурата.

По повод влошените отношения между двете държави и историята на спора, довела до промяна на собствеността на ипотекирания танкер, ето и пълният текст на позицията на "Булгаргеомин":

"По силата на договор от 2013 г., подписан от синдика на държавното предприятие „Булгаргеомин” ЕАД Христина Иванова Стамова, дружеството бе приватизирано, като всички активи, имуществени права, търговска марка и ноу хау на дружеството станаха собственост на „Булгаргеомин ЛТД” ДЗЗД (булстат 176482778). Според договора за покупко-продажба на предприятието „Булгаргеомин” ЕАД (в несъстоятелност) като съвкупност от вещи и имуществени прави, „Булгаргеомин ЛТД” ДЗЗД придоби вземания от трети лица, сред които вземане от Либия, а именно: 4 015 952 либийски динара, представляващи безспорни вземания от либийската страна 423 386 либийски динара, представляващи допълнително приети по протоколите като безспорни вземания 1 785 369 либийски динара, представляващи обезщетение, присъдени в полза на „Булгаргеомин” ЕАД по дело №729/1992 г. По отношение на третото вземане (1 785 369 либийски динара) Генерален народен комитет по правосъдие и обществена сигурност „Съдебна администрация” уведоми на 17.02.2004 г. спорещите страни, че делото е приключило, като Върховния съд е взел решение, че Либия следва да изплати на „Булгаргеомин” ЕАД сумата от 1 138 942 либийски динара заедно със законно установената лихва в размер на 5% годишно до пълното погасяване на задълженията. На 01.04.1995 г. Първоинстанциония съд в Триполи с председател Салим Фарис се произнесе по дело №729/1992 г., осъждайки Либия да заплати сумата от 1 138 942 либийски динара заедно със законно установената лихва в размер на 5% годишно до пълното погасяване на задълженията. Решението бе потвърдено от последната инстанция – Върховния съд".

Още за прокурорската проверка по темата четете на Investor.bg.

Последни новини
Още от България