Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Политически тенденции в Европа след Brexit

Владимир Шопов в Boom&Bust, 15.10.2016

Владимир Шопов, политическият анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Владимир Шопов, политическият анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Навлизаме в същинската част на процеса Brexit. Това каза политическият анализатор Владимир Шопов в предаването Boom&Bust на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров. "Лятото бе посветено на анализи на резултата и от къде дойде този вот. Имаше и политическа нестабилност. В момента се плаща цената на липсата на яснота какво точно следва след този вот". "

"Някои хора избързаха с прогнозата, че очевидно се върви към по-твърд вариант на Brexit. Аз не съм съвсем сигурен, че това ще стане. По-мекият вариант ще бъде неизбежен, въпреки че не виждам да е по-ясно оформения. Той ще бъде с някаква форма на достъп до единния пазар, защото все повече групи във Великобритания, особено бизнесът, са много притеснени от неяснотата, която ще се генерира един твърд Brexit. При него сме изправени пред времева рамка, която варира от 6 до 10 години".

Европа ще е съгласна на по-мек вариант, ако Великобритания направи компромис по ключовата дилема – достъп до свободния пазар срещу продължаване на свободното движение на хора под някаква форма, каза Шопов. 

"В момента повечето държа членки, елитите, но и общественото мнение, осмислят казуса Brexit, за да преосмислят отношението си към ЕС. Може би малко неочаквано, но първите резултати от това преосмисляне са по-скоро положителни. Свидетели сме на нарастване на доверието в много държави, в които през последните няколко години доверието към организацията вървеше надолу. Това не означава, че тази тенденция ще е вечна, но показва че европейците са склонни в по-изчистен вариант да видят ползите от европейския процес, запазвайки критичното си отношение към различни процеси, които не вървят добре в съюза, като политики, институционална тежест и т.н. Това е първият процес. Вторият е свързан с политическия дебат за правомощията на ЕС. Новата мантра е "прагматичен ЕС". Тоест, да интервенира там, където може реално да допринася ползи".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust