Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Преходният период за Лондон ще е изпълнен с паралелни дипломатически усилия с трети страни

Борислав Мавров, Фондация "Европейски институт", Бизнес старт, 12.02.2020

От ключово значение е дали Великобритания в процеса на преговорите с ЕС ще поиска удължаване на преходния период, в който се намира понастоящем. Ако не бъде поискано такова удължаване, това означава, че от началото на следващата година отношенията между Лондон и Брюксел ще бъдат на изцяло нова основа от 2021 г. Това каза Борислав Мавров, Фондация "Европейски институт", в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

По думите му изявленията на Урсула фон дер Лайен показват, че ЕС влиза в нова роля на небързаща страна с малко по-сериозна гъвкавост в преговорите.

"Великобритания ще се стреми към безмитна търговия без квоти и да се възползва максимално от ползите на общия пазар. За тях би била много важна освен икономическата цена, така и чисто политическата. Оставянето на Северна Ирландия в рамките на европейския пазар за по-дълъг период от време и същевременно поставянето на неизгодни отношения между Великобритания и ЕС ще създаде възможност за засилване на настроенията към по-сериозни обединителни процеси на малкия остров, т.е. в Ирландия".

Според него това не би се харесало на Лондон.

Той коментира, че ще има засилване на отношенията на Великобритания с трети страни като Япония.

"Това е още една пречка за Великобритания, защото тя паралелно трябва да води много ключови разговори със стратегически партньори освен с ЕС. Този кратък преходен период ще бъде изпълнен с много паралелни активности и дипломатически усилия, които ще се окажат доста сериозно предизвикателство".

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт