Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

САЩ може да инвестират в Nokia и Ericsson

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 07.02.2020

Съединените американски щати трябва спешно да обмислят дали да влязат в партньорства с компании на съюзни държави, за да се противопоставят на заплахата, породена от доминацията на Китай при възникващата 5G технология, заяви министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ Уилям Бар, изтъквайки финландската Nokia Oyj и шведската Ericsson AB. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова

„По думи на Бар САЩ трябва „активно да обмислят" инвестициите в Nokia или Ericsson - дори да претеглят възможността да поемат контролен пакет акции, за да ускорят разработването на алтернатива на китайската технология и по-специално на Huawei Technologies“.

Попов посочи, че Бар е определил Китай като най-голямата заплаха за САЩ, а предложението е показало колко далеч са готови да отидат американците, за да контрират световния лидер в 5G технологиите.

„Има само две компании, които могат да се конкурират с Huawei в момента: Nokia и Ericsson“, призна той.  Основното притеснение е, че тези два доставчика нямат нито размера на Huawei, нито подкрепата на мощна държава с голям и свързан с нея пазар като Китай", каза още Бар, който 14 години бе в ръководството на американските телеком оператори GTE и Verizon“.

Бойчо Попов коментира, че Бар признава, че Китай е много по-напред от САЩ в разработването и внедряването на технологията, за разлика от по-ранното надграждане от 3G до 4G.

„Китай се е насочил към различни технологии: от разработване на нови царевични семена до софтуер за вятърни турбини, като смесва традиционните подходи като съвместни предприятия с американски компании, наред със шпионаж и хакерство, заяви директорът на ФБР Кристофър Рей“.

Главният редактор на Investor.bg допълни, че според Уилям Иванайна, директор на Националния център за контраразузнаване и сигурност сред приоритетите на Пекин е кражбата на американски технологии в авиацията и електромобилите.

Повече новини от света на технологиите четете на Investor.bg

Гледайте целия коментар във видеото,

Последни новини
Още от Бизнес старт