Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Земеделският сектор има нужда от по-добро управление на риска и дигитализация

Петя Ставрева, председателят на Обединени земеделци, Бизнес старт, 22.01.2020

Има необходимост от промени в европейската политика по отношение на културата ни по безопасност и управление на риск в земеделието, защото според непълната европейска статистика през последните години са възникнали редица инциденти в областта, коментира Петя Ставрева, председателят на Обединени земеделци, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Едно от предложенията е изграждането на европейска мрежа от научни институти и експертни организации, за да има точна статистика за случващото се в стопанствата и, от друга страна, да бъдат стартирани серия от обучения, финансирани през общата селскостопанска политика".

Петя Ставрева разкри, че са регистрирани над 500 смъртни случая за последните 10 г. и над 200 хил. инцидента в зедемелски стопансава и ферми, свързани с употреба на пестициди и боравене с техника.

"Програмата "Хоризонт Европа" има бюджет в размер на 100 млрд. евро, от които 10 млрд. са за проекти за иновации и научни изследвания в областта на селското стопанство, развитие на селските райони, биоикономиката и храните. С еврокомисаря Мария Габриел дискутирахме необходимостта от запознаване на земеделските производителите с новите възможности и планираме провеждане на форум в края на април - началото на май, на който да се дискутират тези възможности", подчерта гостът.

"За съжаление, мярката за иновации в програмата за развитие на селските райони стартира с голямо забавяне, а тя е важен компонент, част от концепцията за внедряване на иновациите в бранша".

По думите на Ставрева дигитализацията продължава да е предизвикателство и пред земеделското производство у нас.

"Настояваме и за създаването на система за постоянен мониторинг и контрол, както и специфична структура за налагане на превенции относно безопасността в сектора", добави председателят на Обединени земеделци.

Очаквайте видео материал с целия разговор.

Последни новини
Още от Бизнес старт