Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Либерализацията на газовия пазар у нас е събитието на 2019 г. в сектора

Кирил Темелков, Българска газова асоциация, Бизнес старт, 19.12.2019

Кирил Темелков, Българска газова асоциация. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Кирил Темелков, Българска газова асоциация. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2019 г. стартира ефективната либерализация в газовия сектор у нас. Вярваме, че клиентите ще бъдат много активни и ще търсят договори на свободния пазар, а не само на регулирания. Това мнение изрази Кирил Темелков, Българска газова асоциация, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Ефектът от наложените санкции от страна на САЩ срещу газопроводите "Северен поток 2" и "Турски поток"

Гостът изтъкна, че още ще не сме разбрали за какви санкции става въпрос. "Но реакцията, и от страна на европейските държави, и от страна на Русия, не са забави", припомни той.

"Турски поток" вече е почти изграден, така че забавяне в резултат на санкциите не очаквам. Той свързва Русия с Турция. Санкциите касаят него, но той не е дефиниран  на територията на България. За момента санкции за "Балкански поток" не се е чуло да има - освен това концепцията му е за изграждане основно на европейска инфраструктура на територията на България, Сърбия, Унгария".

"Дали ще има забавяне по отношение строежа на "Северен поток 2" знаят пряко ангажираните в проекта и зависи от самия му етап на изпълнение, но затруднения определено ще има", посочи Темелков.

"Считам, че ЕС има ясна стратегия по развитието на газовата инфраструктура. Винаги се търси диверсификация на източниците и маршрутите на доставка с оглед на създаване на по-голяма конкуренция и сигурност на доставките. Да, има свързаност с Русия по отношение на тези проекти, но това не води до по-големи ангажименти на ЕС спрямо нея - и в този ред на мисли няма форма на зависимост. Това са чисто търговски проекти", твърди Кирил Темелков.

Преговорите между Русия и Украйна за нов договор за транзит на природен газ

По тази тема гостът подчерта, че в момента е финалът на приключване на отношенията по стария договор. "Това не означава, че газът към България ще спре. Подготвени сме да получаваме газ през Турски поток", допълни той.

Темелков взе отношение и по темата за подписаното споразумение между Украйна и Румъния за реверсивност на газ от 1 януари 2020 г, което ще позволи доставките на природен газ за Украйна и след това към Молдова от румънска територия. По думите му това означава, че може да се осъществяват доставки и в обратна посока - не само по основното направление Украйна-Румъния-България. "Той развива концепцията за вертикалния газов коридор", отбеляза той.

Подробности за газопровода "Бруа" и още други интересни факти проследете във видео материала.

Последни новини
Още от Бизнес старт