Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

НСОРБ: Добре е общините да започнат да получават част от преките данъци

Силвия Георгиева, НСОРБ , Бизнес старт, 21.11.2019

Само преди дни Институтът за пазарна икономика (ИПИ) представи своя алтернативен бюджет на държавния, където специален акцент заемат общините. Идеята на ИПИ е за по-голяма децентрализация на общините.

Ние в Национално сдружение на общините на Република България (НСОБРБ ) сме удовлетворени, че в лицето на ИПИ чуваме още един силен експертен глас в подкрепа на нашето дългогодишно искане общините да получат по-голяма финансова самостоятелност и освен имуществените данъци да започнем да получаваме и част от преките данъци, в случая част от подоходния данък, коментира Силвия Георгиева, НСОБ, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Сега в рамките на 2019 г. готвим предложение за промените в Закона за движение по пътищата и Закона за местното самоуправление, което би дало възможност на общините, които изграждат свое видеонаблюдение в урбанизираните територии, да могат да издават актове на нарушителите на правилата за движение по пътищата за превишена скорост и глобите от тези актове да постъпват в общинските бюджети", посочи като пример Силвия Георгиева.

Тя изтъкна и пример с общинските данъчни администрации, които повишават събираемостта от местните приходи. "Събираемостта на местните данъци и такси за 2018 г. е 72%", добави тя.

"Предвидените от държавите трансфери за 2020 г. за общините са в размер на 4,2 млрд. лв".

Силвия Георгиева изрази удовлетвореност, че за 2020 г. в трансферите за общините има ръст от 460 млн. лв, което е близо 13%. "По-голямата част от този ръст отива за образованието", уточни тя.

Гостът подчерта, че се работи и по ново законодателство в социалната сфера - Закон за социалните услуги, Закон за личната помощ и Закон за хората с увреждания. 

Последни новини
Още от Бизнес старт