Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

АИКБ: До 10 хил. лв. взимат работодатели за работно място на човек с увреждания

Добрин Иванов, изп. директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Бизнес старт, 22 октомври 2019 г.

Законът за хората с увреждания трябва да се спазва, такъв какъвто е, и средните и големи компании се стараят да го прилагат. Компаниите имаха тримесечен срок, за да представят пред бюрата по труда бройки за наемане на хора с увреждания и от края на септември и началото на октомври започнаха проверките от Инспекцията по труда дали законът се спазва, каза Добрин Иванов, изп. директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

От 2400 заявени от работодателите работни места за хора с увреждания, само 700 са заети и остават 1700 свободни. Някои компании не могат да отговорят на изискванията на закона и предпочитат да платят компенсационни такси в размер на 30% от минималната работна заплата. Другият вариант е те да купуват стоки и услуги от кооперации на хора с увреждания, в размер на двукратния размер на минималната работна заплата. Компаниите, които имат задължения по този закон, в България са малко над 5000 – големите и средни фирми. За 20 дни са проверени 900 от задължените лица от страна на Инспекцията по труда, посочи гостът.

"За устройване на работно място за човек с увреждане работодателят може да получи до 10 хиляди лева от държавата", каза Иванов.

Според проведена анкета сред членове на АИКБ, очакванията за 2020 г. са по-умерени в сравнение с 2018 и 2019 г. Бизнесът очаква застой или намаляване на икономическия растеж. Поръчките намаляват, защото в Западна Европа, където са основните контрагенти, има забавяне на индустриалното производство, което се отразява и в България, прогнозира той.

"Бизнесът изпитва нужда от човешки ресурси, но по-малък процент са заявили, че ще наемат нови работници и служители, повечето ще запазят сегашната бройка. Очакваме кризата на пазара на труда да има застой. През 2019 г. е измерен абсолютния минимум от 4.2% безработица като статистически данни. Това е и причината за ръста на възнагражденията в последните години. През 2020 г. вероятно тенденцията на ниска безработица и повишение на заплатите ще се запази", заяви Иванов.

Социалните мрежи вредят на работния процес. Ако работата на даден човек не е свързана с Facebook или други социални мрежи, той не би трябвало да прекарва работното си време там. Това е и една от причините за по-ниската производителност на труда в България. Българският работник е около 4.5 пъти по-ниско производителен от средния европеец. Причина за това са лоша организация на труда, липса на знания и умения, но и дейности, които не са свързани с работата.

Вижте видео с цялото интервю.


 

Последни новини
Още от Бизнес старт