Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какви са особеностите на предстоящите местни избори?

Александър Андреев, говорител на ЦИК, Бизнес старт, 18.10.2019

Различното на бюлетините на предстоящите местни избори спрямо тези през 2015 г. е, че има опция „Не подкрепям никого“, която беше въведена през 2016 г. заради задължителното гласуване. Също така номерата на преференциите започват от 101, за да не се получава дублиране на номера на партията или коалицията с номера на преференцията от листата с кандидати за общински съветници. Това каза Александър Андреев, говорител на ЦИК, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

„Особеното на бюлетината с кандидати за кметове на райони и общини е, че номерата са по средата, като от лявата страна е изписано името на партията или коалицията, издигнала дадения кандидат“.

Той коментира и отпадането на машинното гласуване на предстоящите избори.

„След изборите за Европейски парламент (ЕП) беше внесено изменение в Изборния кодекс. При местните избори е много по-важно отчитането на изборните резултати, тъй като става дума за много по-малък брой гласове. Ако те не бъдат отчетени правилно, може да се променят резултатите. Затова отпадна машинното гласуване за местните избори, но то остава за националните избори“.

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт