Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Джереми Корбин е доста по-опасен от Брекзит без сделка

Димитър Димов, основател на Concrene Limited и консултант в Cast – компания в сектора на недвижимите имоти и строителството, Бизнес старт, 05.08.2019 г.

Димитър Димов, основател на Concrene Димитър Димов, основател на Concrene

Вариантът да има нови избори и да ги спечелят лейбъристите не е за пренебрегване. Корбин е доста по-опасен от Брекзит без сделка и всички в бизнеса се страхуват от „червено правителство“. Джереми Корбин като че ли има лична война със Ситито, не харесва богатите и иска да ги „посече“, каза Димитър Димов, основател на Concrene Limited и консултант в Cast, в предаването Бизнес старт с водещ Христо Николов.

"Финансовият свят може да реши да се премести в Европа, което от строителна гледна точка не е добре – спад в инвестициите означава спад в строителството." каза още той.

Лондонският пазар на недвижимости се крепи на чуждите инвестиции и в последните шест месеца цените на най-скъпите имоти паднаха изключително много – с близо 15%-20%. защото хората изчакват октомври и Брекзит. От гледна точка на строителството Brexit ще има доста силни последици – повечето строителни материали се внасят от Европа и ако има мита, те ще поскъпват.

Димов коментира и новите строителни технологии, предлагани от компанията му Concrene. Комбинацията бетон и графен е доста сполучлива, каза той в отговор на въпрос за качествата на новата разработка. Графена е наноматериал, добре се слива с кристалите на цимента и го прави по-здрав. За разлика от текущите армировки, които само подпомагат здравината, но не променят химичния състав, при графена има по-здрав бетон, от което можете да се намали обема, а оттам и цената. Бетонът има сертификат за здравина от PSI (британска компания), но се изследват и други негови свойства като водопропускливост и топлопроводимост. Като цяло има между 20% и 30% увеличение на якостта на бетоновата смес, което може да доведе и до 20% намаление в обемите на бетонните конструкции, заяви Димов.

Има интерес от архитектите, инвеститори и строители, но индустрията е по-бавна и по-консервативна. Засега хората искат да го тестват в първо подпорни стени и в елементи, които не са критично важни.  
Работим по въпроса за всички нужни сертификати за влагане в строителството, но проблемът тук е финансов, заради високите застраховки.

Вижте и цялото видео по темата.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт