Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

В очакване на решението на Фед: Пазарът се готви за намаление на лихвите с 50 базисни пункта

Петко Вълков, директор "Частно банкиране" в ПИБ, Бизнес старт, 30.07.2019

Петко Вълков, директор "Частно банкиране" в ПИБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Петко Вълков, директор "Частно банкиране" в ПИБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Определено на фокус за световната икономика ще бъде решението, което Федералният резерв (Фед) ще вземе, тъй като то ще e от изключително значение за представянето на глобалната икономика в предстоящата година. Пазарът очаква намаление от 50 базисни пункта, заяви Петко Вълков, директор "Частно банкиране" в ПИБ, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Определено върху Фед в продължение на година се оказва политически натиск от страна на кабинета на американския президент Доналд Тръмп, припомни Вълков.

"Това, което притеснява пазарите е, че 2019 г. се очакваше да бъде сравнително трудна за глобалната икономика. Всъщност ситуацията не е толкова лоша, колкото се предвещаваше. Ръстът на икономиката на САЩ за цялата 2019 г. вероятно ще бъде над 2% - по-слаб спрямо предходната година, но все пак тогава действаха извънредните данъчни стимули".

Доходността по Държавните ценни книжа (ДЦК) на САЩ от известно време сигнализират, че вероятно нещо ще се случи, твърди Петко Вълков. "Бяхме свидетели на т.нар. обърната крива на доходността, което означава, че лихвите по краткосрочните американски ДЦК надвишават тези по 10-годишните ДЦК. Много анализатори видяха в това основен сигнал за рецесия. Обърнатата крива по доходността сама по себе си не причинява рецесия. Тя по-скоро съдържа в себе си очакванията за бъдещата парична политика на САЩ и оказва натиск върху Федералния резерв за това накъде да бъдат насочени лихвите в бъдеще", поясни той.

"Ако лихвите в САЩ достигат близо 3%, тези в Европа са на нулеви нива. Европа така и не претърпя рестриктивна парична политика. Намаление на лихвите и отваряне на програмата за количествени облекчения, и то на фона на предстоящата смяна на президента на ЕЦБ, придава доза несигурност. В Европа очевидно ще трябва да свикваме с ниските лихви. Трябва да се търсят фискални стимули в Северна Европа и тези страни, които успяха да не "раздуят" своите дългове".

В условията на очакване за понижение на лихвите виждаме ръст на долара, подчерта Вълков, изтъквайки, че това е свързано с търговската война и налагането на митата. "Въвеждането на мита и разширяването на фронта на търговската политика на практика води до засилване на долара и това ограничава американския износ. Доналд Тръмп веднага обвини останалите държави във валутни манипулации, а може да се окаже всъщност, че основната причина са неговите действия", отбеляза още гостът.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт