Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Осъзна ли държавата обречеността на въглищните електроцентрали?

Ивайло Хлебаров, "За Земята"; Меглена Антонова, Greenpeace – България, Бизнес старт, 29.07.2019

Меглена Антонова, Greenpeace – България, и Ивайло Хлебаров, "За Земята". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Меглена Антонова, Greenpeace – България, и Ивайло Хлебаров, "За Земята". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Чисто икономически голяма част от въглищните електроцентрали у нас скоро няма да могат да работят заради климатичните промени, високата цена на въглеродните емисии и все по-мръсния въздух. За момента обаче не се вижда желание нито от управляващите, нито от ръководството на централите да се намерят подходящите алтернативи за тях. Около това мнение се обединиха Ивайло Хлебаров, "За Земята", и Меглена Антонова, Greenpeace – България, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Бизнесът за производство на електроенергия у нас се превръща в икономически несмислен, посочи Антонова.

„Ресурсът става много скъп, плащат се емисии за въглеродни диоксиди, виждаме в някои случаи и немного добро управление на централите... Това показва, че има нужда от реформи“.

Пиковите замърсявания със серен диоксид у нас се увеличават тенденциозно от 2011 г. насам, отбеляза Хлебаров.

„С всяка година имаме все по-голям брой превишавания на средночасовата и среднодневната норма на серен диоксид (в Гълъбово) и това донякъде се свързва с увеличените обеми на използване на въглища, както и на анормалните режими на работа“.

Според Хлебаров трябва да се мисли както в насока подобряване на дейността на електроцентралите, така и на търсенето на алтернативи за тях. Някои ТЕЦ-ове биха могли да инвестират за по-модерни технологии, чрез които да намалят замърсяването на въздуха, докато за други е по-редно да бъдат затворени, отбеляза той.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт