Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Равенство в директорските бордове - добре, но нека да има право на избор

Николай Майстер, изп. директор на Intercapital Markets, „Бизнес старт“, 22.07.2019 г.

Николай Майстер, изп. директор на Intercapital Markets, „Бизнес старт“, 22.07.2019 г. Николай Майстер, изп. директор на Intercapital Markets, „Бизнес старт“, 22.07.2019 г.

Европейският съюз (ЕС) вече има своя нов председател на Европейската комисия (ЕК) в лицето на Урсула фон дер Лайен, като вече започнаха да се очертават все по-ясно политиките, към които ще се стреми лидерът на обединена Европа. Част от тези политики са насочени към екологията, кръговата икономика, ограниченията за пластмасови изделия, което неминуемо ще даде отражение и върху пазарите. Във всички случаи все още е трудно да се прецени какви точно ще са реакциите на фондовите борси, според изпълнителния директор на Intercapital Markets Николай Майстер, който коментира темите за сутрешния блок „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Все още не съм видял с какво ще заменим пластмасовите изделия. Ако трябва да заменим найлоновите торбички с хартиени, еколозите най-вероятно пак няма да са много доволни от отсичането на повече дървета. Всяка промяна оказва влияние на друго място“.

Създаването на индекс с компании, имащи нулев въглероден отпечатък, се диктува от нуждите на обществото и пазарите, а не толкова от някаква нова визия на ЕС, казва още инвестиционният посредник.

„Разходите за приключване на сделки са едно поле на огромна неефективност на европейско ниво. Ако се подобри или се консолидира бизнеса, най-вероятно ще има много положителни ефекти за инвеститорите“.

Още по темата

Майстер коментира и намерението на фон дер Лайен за равнопоставеност в директорските бордове на компаниите в ЕС.

„Трябва да се стимулира правото на избор, независимо дали става въпрос за мъже или жени. Ако някой реши да си остане вкъщи, за да си гледа детето, без значение дали това е майката или бащата, той да е свободен да може сам да реши“.

Ако трябва да се правят промени в ръководството на собствената компания, то решението ще бъде взето в интерес на поставените цели, а не в името на паритет между половете, обяснява още Майстер.

Целия коментар може да видите във видеото.

 

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт