Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Европейските изисквания за безопасност на асансьорите все още не се прилагат у нас

Инж. Евгени Касабов, председател на Асоциацията на производителите на асансьори, Бизнес старт, 05.07.2019

Изискванията за безопасност на асансьорите непрекъснато се повишават. Има действащи европейски стандарти, които касаят тази тема, но в България все още не се прилагат. Това каза инж. Евгени Касабов, председател на Асоциацията на производителите на асансьори, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„По начало срока на един асансьор е между 30 и 35 г. Той вече изтече за повечето асансьори у нас. Голяма част от тях са безопасни на нивото на изискванията за безопасност от преди 30 г., друга част са наистина опасни поради поради ниското ниво на поддръжка“.

Необходима е актуализация на нормативната база, която да задължи участниците на този пазар да влязат в съответствие с европейските изисквания за техническа безопасност на асансьорите, посочи Касабов.

Той добави, че Асоциацията на производителите на асансьори и други браншови организации са свикали работна група, в рамките на която се създава наредба за безопасна експлоатация и технически надзор на асансьори.

„Вече има разработен проектодокумент, който юристите на работната група обработват, и ще бъде предоставен в Министерството на икономиката за одобрение“.

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт